Kezdőoldal Kistérségek Szekszárd, Tolna és környéke Ködlovagoktól az Észak-magyarországi faluig

Ködlovagoktól az Észak-magyarországi faluig

Ködlovagoktól az Észak-magyarországi faluig

Tizenhat nevezés érkezett az Év Kiállítása Díj pályázatára

 

Új tudományos eredményeket bemutató, az új technológiákat kreatív módon használó, új látogatói réteget megszólító vagy egy témát szokatlan megközelítésben tárgyaló, és az elmúlt évben megvalósult időszaki és állandó kiállításokkal pályázhattak a múzeumok a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által tavaly decemberben meghirdetett Év Kiállítása Díjra. A beérkezett pályázatokat elbíráló bizottságba a múzeumi szakma részéről a nagy múltú múzeumi civil szervezet vezetőségén kívül az Országos Közgyűjtemények Szövetsége és a Megyei Múzeumi Igazgatóságok Szövetsége delegál egy-egy tagot, de a múzeumot használó közönség képviseletében építész, pedagógus, kulturális újságíró és a TIT vezetőségi tagja, valamint a díj alapítását támogató Paksi Atomerőmű Zrt. munkatársa is ott lesz a döntésnél. Az eredményhirdetésre májusban, a Múzeumok Majálisán kerül sor, csakúgy, mint az immár 14. alkalommal kiírt Év Múzeuma pályázat díjazottjainak esetében.

 

Az Év Kiállítása Díjra a január 31-i határidőig összesen 16 pályázati anyag érkezett be a Pulszky Társasághoz. A jelölések sokfélesége a hazai múzeumi kínálat gazdagságát és sokszínűségét mintázza; a pályázók között találunk népszerű országos múzeumokat, helytörténeti gyűjteményeket, szakmúzeumokat, de pályázott az Év Kiállítása címre a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteménye, a Bátáért Egyesület sokéves szervezőmunkája nyomán tavaly megnyílt Fekete Gólya Ház és az Evangélikus Országos Múzeum, az országos evangélikus ifjúsági találkozó tematikájához kapcsolódó Evangélikus nemzeti tizenegy című kiállításával. A „nagyok” közül a Néprajzi Múzeum a „(M)ilyenek a finnek?” című tárlatát, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a kávéfőzés történetét bemutató időszaki kiállítást, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a számítógépes és videójátékok fejlődését, kulturális hatását bemutató Űrhódítóját, a tavaly Év Múzeuma címet nyert Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a Ködlovagok című, irodalmat és képzőművészetet multimédiás alkalmazásokkal ötvöző kiállítását nevezte be. Az elmúlt évben megnyitott állandó kiállítások közül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-magyarországi falu tájegysége, az Óbudai Múzeum Óbuda – Egy város három arca című tárlata,valamint két irodalmi nagyság emlékháza, a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeum és a balatonfüredi Jókai-villa megújult kiállítása és két helytörténeti jellegű tárlat – a Kubinyi Ferenc Múzeumé és a Miskolci Galéria Színháztörténeti és Színészmúzeumáé – szerepel a pályázatok között. A 2010. év jelentős kulturális eseményeihez, évfordulóihoz kapcsolódó időszaki kiállítások sem maradtak ki: versenyben van az NKA által meghirdetett Felemelő évszázad programsorozat nyitó vándorkiállítása, A lehetőségek országa és a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megvalósult Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak című nagyszabású tárlat is. A nagy költségvetésű és jelentős médiavisszhangot kiváltó tárlatok mellett Textilmúzeum a kevés pénzből, egyedi ötletekkel megvalósított Hordozókendők és női sorsok című kiállítása szintén esélyes lehet az Év Kiállítása cím elnyerésére.

 

A kiállítások – a pályázati felhívásnak megfelelően – újszerű interpretációs eszközök használatával és színvonalas kísérőprogramokkal igyekeztek a rendszeres múzeumlátogatók mellett új közönségrétegeket is megszólítani. A heavy metal történetét bemutató dokumentumfilm-vetítés, a múzeumok által kiírt ifjúsági pályázatok ugyanúgy ezt a célt szolgálták, mint a tárlatokhoz kapcsolódó komplex múzeumpedagógiai programok vagy az egyes kiállítások „vándoroltatása”.

 

A Bíráló Bizottság feladata nem egyszerű, hiszen a tizenhat jelölt közül egyetlen győztest kell kiválasztania májusig. Az érdeklődő közönség könnyebb helyzetben van: a fenti tárlatok többsége ugyanis jelenleg is várja a látogatókat, akik kedvükre válogathatnak, és magukban akár több tárlatnak is „megítélhetik” az év kiállítása címet.

 

 

 

További információ:

Bertáné dr. Varga Judit

 ügyvezető elnök - Pulszky Társaság

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

30-2997774