Kezdőoldal Kistérségek Szekszárd, Tolna és környéke Bemutatkozik a bátai Tájház

Bemutatkozik a bátai Tájház

BÁTAI TÁJHÁZ

 

Báta község a Dél-Dunántúlon, Tolna megyében, a szekszárdi kistérség déli csücskében, Mohácstól, Bajától és Szekszárdtól egyaránt kb. 30 km-re található. Megközelíthető vonattal Bátaszékig, autóbuszjárattal, gépjárművel az 56-os számú főközlekedési útról Bátaszék-Mohács között leágazó bekötő úton,  illetve kerékpárral a pörbölyi  Ökoturisztikai Centrumtól a Duna védgát töltésen. A mintegy ezer éves múltra visszatekintő település szép természeti környezetben, a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Gemenc közvetlen szomszédságában, a Sárközben fekszik. Lakói magyarok és többségében katolikus hitűek. A református lakosságát a sárközi népcsoporthoz, míg a katolikus vallású lakosságot inkább a geresdháti népcsoporthoz sorolja a néprajz. Hagyományait ma is őrzi. Ennek legszebb példája az önkormányzati fenntartású Tájház, mely az 1990-es évek óta működik és gyarapítja gyűjteményét. Jelenlegi formájában 2002-óta tekinthető meg a módos paraszt család életmódját bemutató állandó kiállítás a Tájházban, 2004 óta a halászok életmódját bemutató állandó kiállítás a Halászházban, és 2005 óta az állandó hímes tojás kiállítás a Tájház műhelyében. A Tájház kézműves műhelye emellett ideiglenes kiállításoknak is helyet ad valamint teret biztosít a mai hagyományőrzésnek. A foglalkozásokon az érdeklődők megismerkedhetnek a bátai katolikusok körében ismert csipke-varrással, a viaszos tojásírással, valamint a szövéssel, népi gyermekjátékok készítésével.

 A Duna szabályozásáig elsősorban a halászat és az ártéri gazdálkodás, majd pedig a földművelés és az istállózó állattartás nyújtott megélhetést a bátai embereknek. A Duna szabályozása jelentősen átalakította a tájat, amely maga után vonta az itt élő emberek életmódjának, gazdálkodásának és ennek következtében a lakóépületeinek változását is. A vert falú, három lakó helyiségből álló, földpadlós Halászház a vízből, folyókból élő emberek lakóházának berendezését, életformáját idézi fel. Megismerhetjük a halászó ember szerszámait, a varsát, a dobóhálót, a kukucskát, a kecét, a villinget, láthatunk ladikot és sok érdekes használati tárgyat.

A vályogból épített, díszes homlokzatú Tájház épületét és a hozzá kapcsolódó gazdasági épületeket P. Sümegi Mihály jómódú katolikus parasztgazda építtette 1887-ben. Az épület a népi építészet szempontjából jelentős, a településre jellemző építészeti értékeket őriz. Műemlékké nyilvánítása folyamatban van. A Tájház állandó kiállítása a Duna szabályozása után meggazdagodott katolikus lakosság jellegzetes paraszti portáját: lakóházát, gazdasági épületeit, munkaeszközöket és a 19. század végén felvirágzó népviseletet mutatja be, de helyet kapnak benne a kisebb lélekszámú református lakosság népi kultúrájának tárgyi emlékei is. Leggazdagabb anyaga a textilgyűjtemény: a bátai református és katolikus lakosság viseletének teljes skáláját láthatjuk. A viseleti darabok mellett igen értékesek a lakástextíliák, szőttesek, a hímzések, a csipkék. Gazdag az egyházi élettel, népi vallásos gyakorlattal kapcsolatos emlékanyag is. Valamint ami igen ritka egy tájház gyűjteményében, a kéziratos források: népiskolai füzetek, tankönyvek, bizonyítványok, végrendeletek, hagyatéki leltárak.

A Nemzeti Kulturális Alap  által meghirdetett „A Felemelő század” 2010-2011 tematikus évad A paraszti polgárosodás tárgyi világa témájához csatlakozva megújítottuk állandó kiállításunkat „A táj átalakulása és a gazdálkodás változásai a XIX. században Bátán” címmel, valamint a Tájház műhelyében időszakos kiállítás nyílt „Paraszti építkezés, épületdíszek a Duna szabályozása előtt és után” címmel.

Az állandó és időszaki kiállítások megtekintése mellett évente rendszeresen ismétlődő programok  várják az érdeklődőket: Hímestojás Fesztivál, Macskajajj, Múzeumok Éjszakája, Kulturális Örökség Napjai, Tökparádé és Luca-napi mézeskalács sütés.

A Tájház és a Halászház egyidejűleg 20-30 fő fogadására és foglalkoztatására alkalmas térrel rendelkezik. Áprilistól októberig hon- és népismeret tantárgyhoz kapcsolódó tájházi foglalkozásra várjuk az oktatási intézmények tanulóit „Ismerkedés a vidék szellemi és tárgyi örökségével” című közgyűjteményi programcsomagunk keretében. A kiállítás megtekintése mellett a  program  részeként választás szerint   interaktív  foglalkozásra van lehetőség: vályog és sövényfal készítés, tojásfestés, szövés. Az iskolai szünidő alatt több napos kézműves tábor szervezését és lebonyolítását is vállaljuk.

A Tájház alapító tagja a Magyarországi Tájházak Szövetségének. 2005-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége „Év tájháza” című pályázatán elnyerte az „Év tájháza 2005” címet. Az „Év Múzeuma 2007” pályázaton a helyi közösség kulturális öröksége megőrzésével és bemutatásával elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium Múzeumi Osztálya különdíját.

 

Tájház, 7149 Báta, Fő utca 86.

Látogatható: szombaton 14 órától 17 óráig

előzetes bejelentkezés alapján (a tervezett látogatás előtt legalább 1 nappal jelezni kell)

Telefon: 06/20/576-4130

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 www.tajhaz-bata.hu

 

2011. február 22.                                                                Balogh Imréné tájház vezető